با نزدیک شدن به دومین سال فعالیت دهمین دوره مجلس، انتخاب هیات رییسه و به دنبال آن رایزنی های فراکسیون های مختلف مجلس برای معرفی لیست خود، درصدر خبرها قرار گرفته است. هیات رییسه ای که نقش بسزایی در تسریع، اجرایی شدن وعده ها و انتخاب هیات دولت قدرتمند دارد.
به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، نمایندگان مجلس دهم، فردا چهارشنبه دهم خردادماه، برای سال دوم، یک رئیس، 2 نایب رئیس، شش دبیر و سه ناظر را به عنوان 12 عضو هیات رییسه مجلس انتخاب خواهند کرد.
در آستانه انتخابات هیات رئیسه مجلس ، اخبار و شایعات مختلفی مبنی بر تغییر یا عدم تغییر رییس و نواب کنونی به گوش می رسد و فراکسیون های خانه ملت در تلاش هستند تا با رایزنی ، گزینه های خود را برای انتخابات هیات رییسه مجلس شورای اسلامی معرفی کنند.
این در حالی است که پس از تعیین رییس دولت منتخب مردم، زمان معرفی کابینه دولت فرارسیده وعبور آنان از رای اعتماد مجلس، نقش و تاثیر هیات رییسه در تعامل با دولت دوازدهم را برجسته کرده است.
نقش و تاثیر هیات رییسه در روند حرکت قطار دولت دوازدهم در مسیر توسعه و اجرایی شدن بهتر وعده ها، بهانه ای شد تا گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا در گفت و گو با چهار تن از نمایندگان دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، «سید احسان قاضی زاده هاشمی» نماینده مردم فریمان ، «پروانه سلحشوری» ، «فاطمه ذوالقدر» و علیرضا محجوب نمایندگان تهران نظرات آنان را درباره پیش بینی تحولات پیش روی بهارستان جویا شود.
** قاضی زاده هاشمی: حفظ استقلال کاری هیات رییسه در کنار تعاملگرایی
«سید احسان قاضی زاده هاشمی» نماینده مردم فریمان در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا گفت: ترکیب هیات رییسه، برای آینده مجلس، ایجاد تعامل میان سه قوه مقننه، مجریه و قضاییه و همچنین تعاملاتی که در ساختار اجرای قوانین مصوب مجلس تاثیر گذار هستند، نقش برجسته ای دارد. به این معنا که نمایندگان علاوه بر حفظ استقلال کاری و شخصیت و منش خود، تعاملگرایی با دولت و سایر نهادها را پیشه خود دارد.
وی درباره انتخابات پیش رو در مجلس گفت: بعید می دانم که تغییر جدی در ترکیب هیات رییسه رخ دهد و نهایتا اگر قرار بر تغییری باشد در حد یکی دو نفر در میان دبیران بیشتر نخواهد بود. البته فراکسیون ها هنوز به تفاهم لازم نرسیده اند اما امیدواریم جمع بندی نهایی فراکسیون ها، با در نظر گرفتن مزیت بیشتر برای آینده مجلس صورت گیرد.
** سلحشوری: هموارسازی جاده همکاری مجلس با دولت در سایه هیات رییسه مناسب
«پروانه سلحشوری» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا، ضمن اشاره به نزدیک بودن جلسه های مجلس برای دادن رای اعتماد به وزرای دولت دوازدهم اظهار داشت: ترکیب هیات رییسه مجلس در هموار ساختن جاده همکاری مجلس با دولت تاثیر گذار است چرا که به طور حتم تعامل میان فراکسیون ها بیشتر خواهد شد و با انتقال این تعامل به بدنه مجلس، رای اعتماد به وزرا راحت تر صورت می گیرد.
این نماینده مردم تهران، در بخشی دیگر از این گفت و گو اذعان داشت: در انتخاب اعضای هیات رییسه، برخی بداخلاقی ها در مجلس وجود دارد که امیدواریم برطرف شود وگرنه بدون تردید با کار کارشناسی به اعضای هیات رییسه رای خواهیم داد.
** ذوالقدر: مجلس در تعامل با دولت خواهد بود نه در تقابل
انتخاب هیات رییسه تعاملگرا و تاثیر آن بر سرعت عمل بخشیدن مصوبه های قانونی مجلس هم نکته ای بود که «فاطمه ذولقدر» نماینده مردم تهران در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا بر آن تاکید کرد.
وی گف : با توجه به این که معرفی وزرا و رای اعتماد به آنان را در پیش داریم، هر چقدر که ترکیب هیات رییسه همراه و تعامل خوبی با دولت داشته باشد، بسیاری از مسایل با سرعت عمل بیشتری پیش می رود و گره های ناخواسته به وجود نمی آید. در واقع، هیات رییسه تمام همکاریهایش را انجام می دهد که معرفی وزرا به نحو احسنت و در کمترین فرصت انجام شود. اما اگر هیات رییسه ای غیر از این انتخاب شود، به وجود آمدن مشکلات و ناهماهنگی ها و برخی مسایل غرض ورزانه، دور از انتظار نیست.
ذوالقدر در ادامه افزود: هیات رییسه در سال اول مشکلی نداشت و تعامل میان همه فراکسیون ها پابرجا بود. امیدواریم که این هیات رییسه دوم هم مانند دور نخست که بدون هیچ مشکلی کارها پیش رفت ادامه پیدا کند چرا که هدف ما، گام برداشتن در پیشبرد اهداف و کمک به دولت در تکمیل طرح ها و سودرسانی به مردم است نه تقابل با دولت و سنگ اندازی. به پیش بینی من، رییس و نواب رییسه همان افراد سال گذشته باشند و تنها در قسمت دبیران، کارپردازان و ناظران آن هم به صورت تعاملی با همه فراکسیون ها تغییر خواهیم داشت.
** محجوب: دوری و نزدیکی مجلس به دولت براساس اندیشه است نه چینش افراد
انتخاب هیات رییسه به این منظور که با دولت گفتمان مشترک برقرار کندکار اشتباهی است. موضوعی که «علیرضا محجوب» دیگر نماینده مردم تهران و دبیر کل خانه کارگر جمهوری اسلامی ایران، در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا به آن اشاره کرد و گفت: بهتر این است که هر کسی که هیات رییسه شد با هر دسته و جناحی، دنبال گفتمان ها باشد و از چوب لای چرخ دولت گذاشتن، بپرهیزد.
وی افزود: پرسش و تذکر و نظارت دقیق به دولت، جز حقوق نظارتی مجلس است. به همین جهت این باور را نداریم که حتما رییس جلسه با دولت هماهنگ باشد. دور بودن و نزدیک بودن مجلس به دولت، بر اساس اندیشه است نه بر اساس نوع چینش افراد؛ در غیر اینصورت، مجلس، مجلس دولت ها خواهد بود.
به باور محجوب، مجلس از مشروطیت تا امروز رکن اصلی کشور بوده و این نباید فدای واقعیت های کوتاه مدت شود. بر همین مبنا، وظیفه ذاتی مجلس نباید در هیچ انتخابی فراموش شود و با حفظ خطوطی که قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس در نظر گرفته است، همراه، هم مسیر و در یک چارچوب به مسایل کشور کمک خواهد کرد.
هیات رییسه مجلس هم جایگاه افرادی است که مستقل عمل می کنند و اگر طرفدار دولت هم باشند در این حوزه باید مستقل از سایر نهاد ها و بر اساس چارچوب مجلس پیش بروند و تصمیم بگیرند. یعنی نمی توان چون طرفدار دولت است استیضاح یا سوال ها را عقب و جلو بیاندازد. باید تلاش کند نظرات خوبی بدهد و مسیر را به سمتی ببرد که کشور از چالش ها دور و به وحدت و انسجام نزدیک شود.
این نماینده مجلس، درباره تغییرات احتمالی در ترکیب هیات رییسه پیش بینی کرد که انتخاب سال اول بی تغییر هم نیست ولی تغییرات اندکی دارد .
وی اظهار داشت: حفظ هیات رییسه کنونی، خط قرمز ما است بنابراین آقایان «مسعود پزشکیان» و «علی مطهری» برای ما اولویت و برای مجلس هم اسباب بسیاری جهات مثبت هستند. همه جناح ها باید به این موضوع توجه داشته باشند که مسیری را انتخاب کنند تا اعتماد مردم به مجلس بالا برود و بر همین اساس شخصیت ها و چهره هایی را باید برگزینیم تا به این هدف برسیم. این دو چهره، به واسطه آزادگی در گفتار و ایستادن بر اصول این مشخصه را دارند.
انتهای پیام/
آیینه رسانه ها :
ایرنا / هیات رییسه اینده مجلس دنبال گفتمان باشد