بر اساس نظر نمایندگان مجلس، عدم تحقق وعده های داده شده به سپرده گذاران موسسات مالی و اعتباری، در کنار بی نظمی ها در اقتصادی کشور و پیشنهادهای دولت در بودجه باعث نارضایتی مردم و شکل گیری برخی تجمعات اعتراضی شد.
به گزارش الف؛ شاهد اعتراضات مردم در روزهای پایانی هفته گذشته بودیم و مردم نسبت به عملکرد اقتصادی اعتراض داشتند، این اعتراضات از از عدم پرداختن به حقوق سپرده گذاران موسسات اعتباری آغاز شد و مردم نسبت به معیشت، افزایش قیمت ها و گرانیها، رشد نرخ بیکاری، فساد اقتصادی و رانت معترض بودند؛ هر چند برخی آشوب طلبان از این فرصت استفاده کرده و دست به تخریب اموال عمومی زدند که می بایست دستگاههای انتظامی و امنیتی با آن برخورد کنند، اما دولتمردان و مسوولان باید خود را متعهد به خواسته های مردم بدانند.
نصر اله پژمانفر، نماینده مردم مشهد در گفتگو با خبرنگار الف، در مورد اعتراضات مردم نسبت به وضعیت اقتصادی و معیشتی، گفت: زمانی که در جامعه فرصت مناسب برای گفتگویهای مردم فراهم نشود، مشکلات اینچنینی بروز خواهد کرد.
وی با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی مجرای مردم برای مسائل و مشکلات است، افزود: درواقع مجلس نهادی، کاملاً مرتبط با مردم است و در آنجا پیگیری مسائل و درخواستهای مردم باید انجام شود. امام خمینی (ره) فرمودند مجلس در راس امور است و ازلحاظ قانونی هم اختیاراتی مانند طرح سوال از رئیسجمهور و وزرا را دارد و میتواند سوال کند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: متاسفانه گاهی در داخل مجلس بر اساس خودراییهایی که هیچ نوع وجاهتی ندارد، تمام و یا درصد قابلتوجهی از ظرفیت مجلس تمام غیرفعال و نمیتواند فعالیت خود انجام دهد و مسائل مردم را پیگیری کند.
پژمانفر با اشاره به بحران صندوقهای بازنشستگی و موسسات مالی و اعتباری مجاز و غیرمجاز، تاکید کرد: مردم در این صندوقها و موسسات سرمایهگذاری کردند و مطالباتی دارند و بانک مرکزی بدون توجه به حقوق آنها یکطرف عملاً مردم را مقصر اصلی عنوان میکند، درحالیکه مردم زیر دست و پای بروکراسی اداری و عدم مدیریت و ناتوانی ما له میشوند.
وی اضافه کرد: مردم اعتراضهایی دارند و باید این اعتراضها را از طریق نمایندگان خود در مجلس مطرح و نشان دهند تا حقوق آنها تضییع نشود؛ اما وقتی بر اساس فضای کاملاً مدیریتشده غلط یا دیکتاتوری بعضاً برای اینکه این صداها شنیده نشود را شاهد هستیم؛ مثلاً علیرغم اینکه بیش از 140 نمایند طرح سوال از رئیسجمهور را مطرح کردند، ولی با گذشته چند ماه (بیش از 6 ماه) میگذرد و با همه پیگیریهایی که شد و به دنبال وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی رفتند، اما فقط با پاسخهای کاملاً یکطرفه مواجه شدند.
نماینده مردم مشهد در مجلس تصریح کرد: مردم امروز حس میکنند که به حرف و سخن نمایندگان آنها اعتنا و جواب داده نمیشود و مسائل در مسیری که کاملاً برخلاف منافع آنها است، پیگیری میکنند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس بیان کرد: بدون اینکه توجهی به حقوق مردم شود؛ گاهی گزارشهای دروغ ارائه میشود، مانند اینکه رئیسکل بانک مرکزی در مورد مسائل اعلام میکند که نتیجه این میشود که کارد به استخوان مردم که میرسد و برای مطالبات خود مسیری که در آن ضمانتی برای مدیریت رفتار نیست، انتخاب میکنند.
پژمانفر با بیان اینکه امروز مردم حرف دارند که باید گفته و شنیده شود؛ گفت: امروز فرصت جدی برای این حرفها نیست که مردم فکر میکنند توجه به حرفهای آنها میشود، بلکه بستر برای افراد فرصتطلب و آشوبطلب فراهم کرده است و جریانهای معارض و معاند انقلاب از آن استفاده میکنند، که علاوه بر ظلم گذشته، ظلم جدیدی هم به مردم تحمیل میکنند و مطالبات در همین سروصداها گم میشود.
وی با تاکید بر اینکه امروز مطمئناً راه پیگیری و رسیدن مردم به مطالبشان همان راههایی است که قانون مشخص کرده تا بتوانند افرادی بهعنوان نماینده آنها در مجلس این حرفها را بزنند، گفت: امروز تعطیل شدن دو هفته مجلس در این وضعیت قابل دفاع نیست و مجلس باید هوشیارانه در این وضعیت کاملاً به رصد و پیگیری مسائل میپرداخت و درواقع به بحثها ورود میکرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس دهم با اشاره به نقش مجلس در نظارت بر دستگاهها، افزود: هیچ منعی ندارد که دستگاهها اجرایی در مقابل خواسته قانونی مجلس پاسخگو باشند؛ مثلاینکه سوال از رئیسجمهور و وزیر طرح شود؛ زیرا این از حقوق مجلس و قانون آن پیشبینی کرده است.
نماینده مردم مشهد در مجلس تصریح کرد: اگر مجلس از فرد و مجموعه سوال کند، معنای آن تضعیف قوه دیگر نیست؛ حتی اگر مجلس امروز به استیضاح رئیسجمهور بپردازد معنایش این نیست که مجلس قوه مجریه را تضعیف کرده است، بلکه وظایف قانونی خود در جهت پیگیری مطالبات قانونی استفادهشده است.
پژمانفر با تاکید بر اینکه نحوه ورود غیرقانونی به خیابانها اصلاً مورد تائید ما نیست، گفت: دستگاههای امنیتی باید با آشوبطلبان و عواملی که بیتالمال را به آتش میکشند و موجب ناامنی فکری و ذهنی مردم میشوند، قطعاً برخورد جدی داشته باشند؛ اما درعینحال باید از مجرای مناسبی حرفهای مردم هم شنیده شود؛ زیرا مردم ما بسیار نجیب و معتقد به انقلاب هستند و همیشه پایکار انقلاب ایستادند؛ همان افرادی که شهدای بسیاری برای انقلاب دادند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس پاسخ به اینکه نقش گرانیها، بیکاری، نره رشد تورم و فساد اقتصادی چه قدر است، پاسخ داد: همه این عواملی همیشه وجود داشته و اینها فاکتورهایی بوده است که بهعنوان یک علت ناقص و جزئی از عوامل تاثیرگذار بر این موضوع نقشآفرینی کردند.
وی در مورد مدیریت و تبعیضهای اقتصادی در جامع، با بیان اینکه همه مشکلات به دلیل سوء مدیریتها است، بیان کرد: کشوری نیستیم که نتوانیم مشکلات و مسائل را حل کنیم، اما نداشتن مدیریت باعث ایجاد مشکلات شده، مانند موضوع قاچاق کالا؛ امروز عواملی در کشور بهصورت سازماندهی شده قاچاق کالا را انجام میدهند و تاثیرات مستقیم بر بخشها دارد؛ اگر همین موضوع قاچاق را مدیریت کنند و نظام را تعرفه گذاری را در ارتباط با صادرات و واردات کالا بهصورت دقیق اعمال شود، بخش قابلتوجهی از مشکلات کشور ما حل خواهد شد.
به گفته نماینده مردم مشهد در مجلس؛ امروز شاهد هستیم دهها کارخانه نخ بهواسطه همین سوء مدیریتی در موضوع قاچاق، تعطیل شدند مانند کارخانهای در شهر مشهد که باعث شد بیش از 1000 نفر کارگر بیکار شوند؛ در کل کشور چند هزار نفر در ارتباط با همین موضوع نخ یا موارد دیگر در با این وضعیت بیکاری و بیرونقی بازار، به فعالیت خود ادامه میدهند. به نظرم عمده عوامل نگاه غلط و ضعف در مدیریت و نداشتن روحیه انقلابی در اجرای قانون است.
پژمانفر در مورد این سوال که مردم بعد از اجرای برجام و لغو تحریمها، به حل مشکلات اقتصادی امید داشتند، اما چرا این موضوع رخ نداد، گفت: از ابتدا روشن بود که محقق نخواهد شد، زیرا ما وارد بازی رونشی شدیم که از قبل باخت در پی داشت، اما برخلاف آن چیزی که ادعا شد و گفتند ما در برجام بازی برد-برد بودیم، اما وارد بازی دو سر باخت نسبت به خود شدیم؛ اگرچه برد را بر برای طرف مقابل داشت، زیرا متاسفانه نهتنها بخش هستهای را تضعیف کردند و از بین بردند، بلکه ازلحاظ فرهنگی، ما نمیتوانیم را در جامعه ایرانی نهادینه کرده و آن را در جامعه ما جلو بردند.
وی با بیان اینکه اشتباه بزرگ دولت این بود که همه توان خود را در یک پروژه گذاشت و آن برجام بود، گفت: دولت همهچیز را معطل کرد که اگر برجام اجرا شود، چنین خواهد شد، اما بالاخره یک مولودی بود که معلوم شده مردم به دنیا آمده است، مانند جنینی که در رحم مادر است و اصلاً روحی در آن دمیده نشده، ولی در روز به دنیا آمدن، معلوم میشود مرده بوده است و آن روز معلوم شد که از روز اول سر این آقایان کلاه گذاشتند و نتیجه هم، همین شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس ادامه داد: اگر کسی همه تخممرغهای خود را در یک سبد قرار دهد و بعد آن، سبد باخت باشد، نتیجه مشخص است، البته اگر در این موضوع تدبیر و درس عبرت میشد که دوباره رخ ندهد و آقایان به سمت مردم بهعنوان بزرگترین سرمایه کشور بیایند، تمامی تهدیدات را میتواند تبدیل به فرصت کند کما اینکه تجربه آن را داشتیم.
پژمانفر با بیان اینکه دولتمردان باید صادقانه به مردم میگفتند در موضوع برجام یک اشتباه بزرگ انجام دادند، و فکر میکردند میتوان با مذاکره مسائل را حل کنند، گفت: حتی میتوانستند بدون گفتن آن، عملاً دستشان را به سمت مردم دراز میکردند، زیرا ظرفیت نیرو انسانی جوانان و تحصیلکرده در کشور داریم، اما مسوولان و دستگاهها اجرایی به این مسائل توجه ندارند، درحالیکه این یک فرصت و پنجره طلایی برای ما است.
به اعتقاد وی؛ متاسفانه یک نگاه غلطی امروز در نگاه مسوولان و تصمیم گیران کشور، وجود دارد که به ظرفیت مردم با نگاه تهدیدآمیز مینگرند، درحالیکه اگر امروز این اراده را داشته و پایکار باشند و از این فرصت استفاده کنند، در کمتر از 6 ماه با تصمیمات درست، این شکاف بین مردم و مسوولان که زیاد شده و دامن زدند و مسائل و مشکلات کشور حل خواهد شد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد اینکه بهترین راهکار برای حل مشکلت اقتصادی چیست، گفت: بهترین راه همین است که رهبر انقلاب بهعنوان دیدهبان گفتند و آن اقتصاد مقاومتی است؛ منتها به شرطی که مسوولان آن را عملی کنند.
پژمانفر در مورد اینکه چرا اقتصاد مقاومتی محقق نشد؛ پاسخ داد: امروز مثل کشتی هستیم که دیدهبان آن با دقت نگاه میکند و بر اساس تشخیصی که میدهد میفرمایند بادبانها را بکشید؛ اما باقی اعضا که باید بادبانها را بکشند هم داد میزنند بادبانها را بکشید؛ گفتن این افراد بادبانی کشیده نمیشود؛ امروز اگر رهبری در مورد اقتصاد مقاومتی سخن میگویند؛ دیگر دولت و مجلس نباید در مورد آن حرف بزنند، زیرا مجلس باید قوانین آن را تنظیم و دولت هم آن را اجرا کند.
لایحه بودجه شوک ایجاد کرد/ 3.5میلیون نفر احساس مالباختگی کردند
سید احسان قاضیزاده هاشمی، نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس هم مورد خواستههای مردم و شکل گرفتن تجمعات اعتراضی به خبرنگار الف؛ گفت: اتفاقاتی رخ داد که باید مدیریت میشد که نشد و آن رسیدگی به وضعیت موسسات مالی و اعتباری بود و عدم انجام آن، باعث شد شاهد تجمعات در این مدت باشیم که مستمراً رخ میداد و به سرانجام مطلوب و ویژهای نرسید.
وی با بیان اینکه عدم ساماندهی سپردهگذاران موسسات مالی و اعتباری منجر به برگزاری تجمعات اعتراضی شد، افزود: البته عوامل دیگر هم به آن اضافه شد؛ مانند شوک ناشی از ارقام و اعداد لایحه پیشنهادی بودجه برای سال آینده که در این موضوع نقش داشت و فضای زیادی را ایجاد کرد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در خصوص سوء مدیریتها و تبعیضهای اقتصادی، ادامه داد: افزایش زیاد برخی نرخها و اجناس، افزایش نرخ ارز و ...؛ و همچنین به عدم سامان سازی موسسات مالی و اعتباری که یک جمعیت گستردهای سپردهگذار احساس مالباختگی قطعی کردند و یاس و ناامیدی در این جمعیت که بین 2 الی 3.5 میلیون نفر و بخشی از جامعه ایران هستند، در کنار دیگر مسائل باعث شد روند نارضایتی مردم از عدم مدیریت مسائل و رهاشدگی عرصه اقتصاد در کنار بینظمیهای مالی و شنیدن قولهای و وعدههای غیرعملی شده یا بعضاً واهی این تجمعات را شاهد باشیم.
قاضیزاده هاشمی با اشاره به در حوزه مدیریت اقتصادی، بیان کرد: زمانی که مسوولان سخن و اظهارنظر میکنند و این اظهارنظرها دارای بار و معانی زیاد است، بخصوص در موضوع موسسات مالی و اعتباری که قولهای زیادی به مردم داده شد و اظهارات متناقض بخصوص رئیسکل بانک مرکزی بیان شد که همه اینها در عرصه عمل اجرایی نشد یا با کُندی مواجه شد؛ حتی در تسویه سپردهگذاران و مالباختگان روند تبعیضی صورت گرفت و فضای بیاعتمادی و ناامید را در جامعه دامن زد و منجر به ناراحتیهای گستردهای از مردمی شد.
به گفته وی، در حدود یک سال تجمعات اعتراضی در مقابل مجلس بهصورت هفتگی و مستمر با جمعیت 40 نفر تا 4 هزار نفر صدای خود را رساندند و نمایندگان مجلس بهصورت مستمر آن را پیگیری کرده و حتی جلسات غیرعلنی برگزار شد؛ اما وعدههای دادهشده در بسیار از موارد محقق نشد.
نماینده فریمان در پاسخ به این سوال که دولتمردان این امید را دادند که با اجرایی شدن برجام، شاهد رونق اقتصادی باشیم و مردم این پتانسیل را در کشور دیدند، چرا این اتفاق رخ نداد، پاسخ داد: یکی از مهمترین مولفههای برجام که باید انجام میشد و شکل نگرفت، روند و رشد سرمایهگذاری خارجی در ایران بود، اما تفاهمنامهها تبدیل به قراردادهای اجرایی نشد.
قاضیزاده هاشمی با بیان اینکه سرمایههای خارجی میبایست وارد اقتصاد ایران شود که انجام نشد، گفت: سرمایهگذاران خارجی و شرکتهای بینالمللی اجرای تعهدات خود را منوط به اقدامات ترامپ در قبال ایران گره زدند، مثلاً اکنون بسیاری از آن شرکت خارجی با ایران قرارداد بستند، اما منتظر تصمیم ترامپ در 18 ژانویه در خصوص تمدید و یا عدم تمدید در پایبندی ایران به برجام هستند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تصریح کرد: وقتی قراردادها با شرکتها و کمپانیهای خارجی جنبه عینی و عملی پیدا نمیکند، سرمایهگذاری هم رخ نمیدهد و ورود سرمایه کمرنگ خواهد شد که اثر خود را بر تعهدات و انجام پروژههای زیرساختی میگذارد و آثار آن در اقدامات اقتصادی خواه یا ناخواه نمایان میشود.
وی در مورد نقش لایحه بودجه و حذف یارانه نقدی و افزایش قیمتهای حاملهای انرژی در نارضایتی مردم چه میزان تاثیر دارد، گفت: این موضوعات قبل از طرح، تبیین نشده و باعث شوک میشود؛ هرچند مجلس ورود جدی خواهد داشت، اما آیا باید با کلیات لایحه مخالف کند یا بخش عمده آن را دچار تغییر دهد؟
قاضیزاده هاشمی با بیان اینکه لایحه بودجه 97 با قانون برنامه ششم تفاوتهای بسیاری دارد، افزود: بسیاری از احکام برنامه در لایحه بودجه رعایت نشده و مهمترین چالش بودجه سال آینده، وجود برنامه ششم است و مجلس باید رویکرد مناسبی نسبت به پیشنهاد دولت در مورد حذف یارانه بگیران یا افزایش گسترده درآمد مالیاتی که منجر به رکود اقتصادی و ایجاد مشکل برای صاحبان صنایع و تولید خواهد شد.
وی با تاکید اینکه پیشنهاد دولت در مورد افزایش قیمت حاملهای انرژی جامعه را با شوک مواجه میکند، گفت: همه مسائل و مشکلات اقتصاد با هم قرار میگیرد و نمیتوان مشکلات اقتصادی را یکخطی یا یک موضوعی دانست و همه موارد باهم ترکیبشده و یک خروجی میدهد و آن نارضایتی مردم است.
نماینده مردم فریمان و سرخس در مجلس در مورد اینکه راهحل برای برونرفت از این مشکلات چیست، پاسخ داد: مهمترین راهکار این است که دولت با توجه به کمبود منابع، در هزینههای جاری خود را کنترل و کاهش دهد و سیاستهای ریاضتی و سخت گیرانِ در مورد حقوق و دستمزد، ماموریتهای خارجی، هزینههایی که در خارج از کشور انجام میدهد و کلیه حوزههای هزینهبر انجام دهد.
قاضیزاده هاشمی با اشاره به اینکه دولت باید یک سیاست کنترل و مهار هزینه و ایجاد درآمدهای واقعی را دنبال و اجرایی کند؛ اظهار کرد: هزینههای جاری دولت افزایش زیادی داشته و رو به فزونی است و برای تامین منابع و درآمد نباید دست در جیب مردم کرد و به آنها فشار مالی و اقتصادی وراد کرد. یکی از اشتباهات جدی در لایحه بودجه کاهش سطح اعتبارات عمرانی و افزایش قابلملاحظه هزینههای جاری است و همچنین شاهد عدم نظم و شفافیت هستیم.
انتهای پیام/
آیینه رسانه ها :
الف / لایحه بودجه شوک ایجاد کرد/ 3.5میلیون نفر احساس مالباختگی کردند/سیاستها باید درباره مهار هزینه و ایجاد درآمدهای واقعی باشد
نمایندگان مشهد در باره اعتراضات اخیر؛ لایحه بودجه شوک ایجاد کرد/ مگیتو
لایحه بودجه شوک ایجاد کرد/ 3.5میلیون نفر احساس مالباختگی کردند / جنوب پرس رسانه خبری تحلیلی جنوب کشور