هرچند در سایر کشورها نیز عدم نظارت صحیح بر اینترنت به وضوح مشخص بود اما شاید افشاگری های ادوارد اسنودن در زمینه ی جاسوسی سازمان های اطلاعاتی آمریکا وانگلیس از اطلاعات صنعتی ونقض حریم خصوصی شهروندان بهانه ای شد تا کشورهای دیگر اقدام به راه اندازی شبکه ای ملی اینترنت در کشور خود کنند.
سرعت کند بستر سازی در دولت قبل
سید احسان قاضی زاده هاشمی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفت و گو با نوآوران در رابطه با سابقه شبکه ملی اطلاعات در ایران و سابقه آن گفت: طرح شبکه ملی اینترنت در کشور ما از اواخر سال 1384مطرح شد ومهمترین دلیل پیاده سازی این شبکه درآن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد.در سال 1385 قرار شد پروژه اینترنت ملی در مرکز تحقیقات مخابرات ایران انجام شود.در سال 1386 نیز همین موضوع تکرار شد واین بار برنامه های عملیاتی راه اندازی وبهره برداری اینترنت ملی در سال های 1386 تا 1388 در هیات وزیران تصویب شد.
وی با اشاره روند پیشرفت این کار در سال های اخیر اظهار داشت: در سال 1384 برآورد هایی که انجام شد حاکی از آن بود که هزینه پیاده سازی این پروژه در حدود 900میلیارد تومان است و به دلیل تعلل هایی بستر سازی برای ایجاد شبکه ملی اطلاعات بیش از یک سال به تعویق افتاد، در دولت دهم نیز به دلیل عدم حمایت کامل دولت وقت فاز اول این طرح نیز افتتاح نشد، البته اقدامات خوبی در این مدت انجام ولی کافی نبود و هزینه های بسیاری نیز به گردن دولت انداخت.
کاهش هزینه، افزایش سرعت و امنیت
در واقع در ابتدای عمر دولت دهم شبکه ملی اینترنت در سال 1389 با نام جدید شبکه ملی اطلاعات به صورت جدی تر مطرح شد به طوری که کلیات موضوع در ماده 46 برنامه پنجم توسعه مطرح شد.همچنین در سال 93 با پیشرفت شبکه ملی اطلاعات وآماده سازی زیر ساخت های راه اندازی این شبکه، توسعه در پهنای باند وارتقای نسل های تلفن همراه نیز انجام شد.
پیاده سازی کامل هدف اینترنت ملی آن بود که با ایجاد شبکهای یکپارچه و ایمن، ارتباطات داخلی از ارتباطات جهانی اینترنت استقلال یافته و به صورت داخلی جابهجا شود و به خارج از کشور منتقل نگردد. بدین ترتیب ضمن صرفه جویی در هزینهها، سرعت ارتباطات داخلی افزایش یابد و خدماتی نظیر دولت الکترونیکبر روی آن ارائه گردد.
سرانجام پس از سالها انتظار حدود 18 ماه پیش فاز نخست شبکه ملی اطلاعات در ایران راه اندازی شد که به تبع آن سرعت اینترنت در داخل کشور به میزان قابل توجهی ارتقا پیدا کرد، علاوه بر این اختلالاتی که کم و بیش در گذشته دیده می شد تا حد زیادی برطرف شد و کاهش هزینه ها نیز در این مدت چشمگیر بود. طبق وعده ای که مسؤولین مربوطه و وزیر محترم داده اند قرار است فردا فاز دوم این پروژه عملی شود وتا پایان دولت یازدهم فاز سوم و نهایی آن پیاده سازی شود که این امر می تواند هزینه اینترنت را تا حد زیادی کاهش دهد و مهمتر از همه امنیت فضای مجازی را به شدت ارتقا دهد.
تجربه موفق شبکه ملی اطلاعات در سایر کشورها
علی مطهری نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با نوآوران در خصوص اهمیت اجرای شبکه ملی اطلاعات با توجه به تجربیات سایر کشورها عنوان کرد: گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایراندر زمینه توسعه رایانش ابریدر قوانین توسعهای کشورهای چین، کره جنوبی و انگلستاننشان داد هر سه کشور مدل مشابه شبکه ملی اطلاعات را در خاک خود پیادهسازی کردهاند و بنابراین برای ایجاد دولت الکترونیکیبر بستر رایانش ابری تحقق شبکه ملی اطلاعات یک جزء اساسی است. سرعت بالاتر و هزینه انتقال ترافیک پایینتر شبکه ملی اطلاعات نسبت به اینترنت جهانی موجب میشود شرکتهای خارجی مایل به حضور در بازار فناوری اطلاعات کشور پیاده کننده شبکه ملی اطلاعات برای بهبود خدمات خود به سرمایهگذاری در حوزه فناوری اطلاعات آن کشور تشویق شوند.
از این نظر شبکه ملی اطلاعات تنها یکی از پروژههای حفاظت از منافع ملیکشورها در فضای اینترنت است.بدین ترتیب قدرتهای بزرگ جهان به دنبال جدا کردن مسیر ترافیک دادههای خود از خاک آمریکا هستند. به طور نمونه زمانی که بحث جاسوسی آمریکایی ها از سازمان ها و اشخاص آلمانی مطرح شده بود صدر اعظم آلمانگفته بود که در دیدار خود با رئیس جمهور فرانسهپیشنهاد ساخت شبکه ارتباطی اختصاصی اروپاییرا برای جلوگیری از جاسوسی آمریکا مورد بحث قرار میدهد تا امکان سرقت اطلاعات از طرف سازمان هایی همچون CIA و موصاد به حداقل برسد.
دولت الکترونیک در انتظار شبکه ملی اطلاعات
علاوه بر این دولت در حال حاضر هزینه زیادی را جهت فیلترینگ متحمل می شود که با پیاده سازی کامل شبکه ملی اطلاعات علاوه بر این که هزینه های دولت در بحث فیلترینگ کاهش می یابد، فیلترینگ هوشمند سبب می شود مردم در زمان استفاده از اینترنت کمتر اذیت شوند. همچنین به سرانجام رساندن دولت الکترونیک که می تواند ریشه بسیاری از مفاسد را بخشکاند تاکنون معطل توسعه زیرساخت و ایجاد شبکه ملی اطلاعات بوده است و اجرای فاز سوم این پروژه می تواند به انتظارها در مورد توسعه کامل دولت الکترونیک منجر شود.
متاسفانه تعداد زیادی از مردم به خاطر این که گفته می شود «عدم نیاز به شبکههای اطلاعات بیرونی برای ارتباطات داخلی در شرایط فعلی جهان، جزو مؤلفههای استقلال کشور است»، گمان می کنند با اجرای کامل شبکه ملی اطلاعات دیگر امکان استفاده از سایت های خارجی را ندارند، در حالی که این گونه نیست و این شبکه در واقع نوعی زیرساخت است که به کاهش هزینه ها و افزایش امنیت کمک می کند.
انتهای پیام/
آیینه رسانه ها :
نوآوران نیوز / شبکه ملی اطلاعات استقلال و رفاه بیشتر به همراه دار